Картопля, шкода для здоров’я

Картопля, картошка,картофель

http://www.ttdct.org/index.php?threads/daclatasvir-online-shopping-australia.3198/ daclatasvir online shopping australia

Фахівці вважають, що вже в січні картопля може стати небезпечним для здоров’я, а навесні є однією з причин загального нездужання, яке прийнято списувати на сезонний гіповітаміноз. До речі, в солідних торгових підприємствах деяких країн Європи свою картоплю, що зберігався більше трьох місяців, знищують, закуповуючи при цьому картоплю з теплих країн, де врожай знімають цілий рік.

Соланін — отруйний глікоалкалоїд (глікозид), який виробляється в рослинах сімейства пасльонових. Міститься в будь-якій частині рослини — в листі, плодах, стеблах, коренеплодах і т. д. Найбільший вміст соланіну спостерігається в ягодах пасльону чорного (Solanum nigrum) і в усіх частинах пасльону солодко-гіркого (Solanum dulcamara). У коренеплодах уживаного в їжу картоплі міститься до 0,05% соланіну (в пророслих, позеленіли коренеплодах рівень соланіну значно підвищується).

Соланін також міститься в недозрілих помідорах, але коли плід помідора виростає до розмірів, характерних для його сорти, і починає світлішати, стаючи білуватим або трохи рожевим, вміст соланіну зменшується і такі плоди стають придатними в їжу після кулінарної обробки (маринування або засолювання).

Соланін володіє фунгіцидними і інсектицидними властивостями, виконуючи роль природного захисту рослин. Для людини і тварин соланін токсичний навіть у невеликих дозах. Летальна доза для кроликів оцінюється в 0,06-0,12 грама на кг маси тіла, для собак — трохи більше 0,6 г / кг
Соланін

Бульби, полежали на світлі, зеленіють, в них накопичується сильна отрута — соланін. Особливо багато його в пророслому картоплі. У великих дозах соланін руйнує еритроцити крові і гнітюче діє на центральну нервову систему. Попадання соланіну в організм викликає зневоднення, лихоманку, судоми.

Для ослабленого організму все це може обернутися і смертельним результатом. Знешкодити отрута не допоможе ніяка теплова обробка. За даними австрійських вчених, несприятливу дію соланін надає, коли його зміст підвищується до 40 міліграмів на 100 грамів картоплі. Восени в 100 грамах щойно викопаного картоплі соланіну буває не більше 10 міліграмів. Навесні може виявитися утричі більше, причому концентрується він переважно в позеленілих місцях бульби і ближче до шкірці.

Tagged:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Подтвердите, что Вы не бот — выберите человечка с поднятой рукой: