Горілка, як зробити самогон

самогон, горилка

На жаль , на сьогоднішній день не можна бути впевненим , з чого роблять горілку, особливо дешеву . Так і отруїться недовго. Тому самий екологічно чистий і перевірений алкогольний напій — самогон домашнього приготування.

Самогон відмінно підходить для проведення домашніх свят, а також для зустрічі друзів і родичів.
Як приготувати самогон вдома Рецепт приготування бражки і спосіб перегону.

Самогон з сахару

Для приготування браги самогону знадобляться інгредієнти

  • 200 грам сирих або 50 грам сухих дріжджів ,
  • 2 кг цукру ,
  • 8 літрів води.

Приготування самогону

У чистій воді кімнатної температури розчинити цукор,  додати дріжджі. Поставити бродити в тепле місце при температурі 25-28 градусів (бажано через водяний затвор, але можна і без).
Влітку ємність краще зарити марлею для запобігання попадання комах в бражку.

Через 5 до 14 днів перегнати бражку через дистилятор (бажано з дефлегматором, але можна і без) з обов’язковим відбором голів (100 мл з 2 кг зброджуваного цукру) і хвостів (починати відбирати при зниженні градусів менше 40%).

Вихід 2000-2500 грам 60-40 градусного самогону.

Самогон з крохмального сировини

Зерновий самогон вважається одним з найблагородніших, завдяки своєму оригінальному смаку та аромату. Готується він набагато складніший цукрового, але результат того вартий, спробуйте самі! В якості сировини підійде зерно, борошно або крупа.

Спочатку трохи теорії.

У зерні міститься багато крохмалю, який містить в собі молекули цукру. Крохмаль піддається розщепленню на простіші молекули, в числі яких є і цукор, який якраз і необхідний для спиртового бродіння. Для перетворення крохмалю в цукор потрібні ферменти, які містяться в пророщених зернах — солоді.

Ферменти працюють каталітично. Тому можна 1 кг зерна проростить, подрібнити і за допомогою його ферментів перетворити на цукор крохмаль з 5-6 кг не пророщеного зерна ( дробленого ), або крупи, чи борошна. Крохмаль в непророщенним дробленому зерні, крупі, борошні закрито всередині клітин. Щоб він став доступний ферментам, що не пророщене зерно (подрібнене, або крупу чи борошно) треба поварити — оболонки клітин лопаються і крохмаль виходить в розчин, цей розчин називається суслом.

Не обов’язково використовувати саме солод для отримання цукру з крохмалю, для цього є готові ферменти: Амілосубтілін, який сприяє розрідженню сусла і глюкаваморин, який сприяє оцукрюванню.

Сам процес оцукрювання, вимагає великої уважності та чіткого дотримання температурних режимів, наприклад перегрів вище 75 градусів ферменти не витримають, а при недогріву ферментація буде не повною. Так само по закінченні процесу ферментації важливо різко охолодити сусло до кімнатної температури, це необхідно для того, щоб різні мікроорганізми не встигли розмножитися в отриманій живильному середовищі, за час поступового охолодження , інакше дріжджі можуть загинути.

Після оцукрювання — отримання з крохмалю цукру, сусло зброджується звичайними дріжджами.

Ще одна складність приготування самогону з крохмалю полягає в тому,  що сброженное сусло дуже густе, тому його не можна переганяти в класичному самогонному апараті, тому що воно просто пригорить до стінок апарату і напій буде геть зіпсований. Перегонка зернового сусла здійснюється або парою, або на водяній або який-небудь інший бані, наприклад гліцеринової.

Tagged:

Comments: 2

  1. Добра стаття, але зауважу, що необхідно додати до самогонного апарату сухопарник, і тоді якість продукту буде відмінна !

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Подтвердите, что Вы не бот — выберите человечка с поднятой рукой: